Hva har skiskyttere og antropologer til felles?

Eivind Eggen & Ingvild Andersen

Hva har skiskyttere og antropologer til felles? Uvisst hvor gode antropologer er til å skyte og stå på ski, og hvor godt en skiskyter ville komme over ens med yanomamoene, men en ting har det udiskutabelt til felles: Endogami. Det er slående hvor mange antropologer som er gift med andre antropologer, vi nevner i fleng med Fredrik Barth og Unni Wikan, Wenzel Geissler og Ruth Prince, John og Jean Comaroff… Man kan spekulere i årsakene til den ekteskapsskikken. Lagvarig feltarbeid er vel omtrent like familievennlig som å være sjømann, altoppslukende interesse for multesyltetøybytte i Båtsfjord og griseoppdrett blant tsenbaga maringene kan være vanskelig for en utenforstående å forholde seg til. Det kan virke som vi ikke har noe annet valg, en a finne seg en livspartner som også er  antropolog. 

Empirien tilsier at dette vil bli kilden til et nytt problem, det er ikke mange guttene på antropologi er det? Reproduksjonen av vår yrkesgruppe står i stor fare hvis ikke vi tar denne trusselen på alvor. Så hva skal vi gjøre? En vinkling ville være å flere gutter inn på antropologi med holdningskampanjer og vanlige midler, men mer effektivt ville det vel egentlig være å tillate polygami blant antropologer. Vi har ingen løsninger men ønsker å stimulere til debatt. Dette er et reelt problem for arten/yrkesgruppens reproduksjon. Hva skal vi gjøre? 

Kjenner du til flere antropologer som følger denne ekteskapspraksisen, eller har mulige løsninger? Del det med oss i kommentarfeltet. 

7 Comments

  1. Hm. etter denne artikkelen kan det umulig kjennes bra å være singel, mannlig antropolog.

  2. michelle og renato rosaldo er jo også et legendarisk antropar. med en tragisk historie. hun var spådd en fantastisk karriere, men døde på feltarbeid
    blant hodejegerne illongotene etter et stygt fall. om jeg husker riktig. se “grief and a headhunter’s rage” av renato.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s