Sosialantropologene ved UiO sitt tidsskrift.

Smaken av jams


Tekst: Liv Gyllensten Alvestad

Trobriandere, distribusjon, rikdom og høvdinger er assosiasjoner vi, som antropologistudenter, får av ordet ”jams”. Denne store, litt potetaktige grønnsaken. Og ja, trobrianderne dyrket og elsket jamsen. Men de var ikke alene. Jamsen har gjort nytte for seg en rekke andre steder enn på Trobrianderøyene og Ny-Guinea. Mange nyter godt av rotfrukten, både i Asia og Afrika dyrkes, tilberedes, spises og nytes jamsen. Gul jams, hvit jams, lilla jams, vannjams, amerikansk jams (som egentlig er en oransje søtpotet) – det finnes hundrevis av jamssorter! Variasjonene er basert på hvor de dyrkes. Det kan nevnes det landet som står for mest jamsdyrkning forøvrig er Nigeria (og ikke Ny-Guinea, slik vi lett kunne ha fått inntrykk av).


Etter å ha lest så mye om jamsen, begynte jeg å bli nysgjerrig på hvordan denne grønnsaken egentlig smakte, og hva den kunne brukes til. I min jakt på gode jamsoppskrifter var det lett å gå seg vil. Googler man ”yams” eller ”jams” dukker det opp en rekke obskure oppskrifter om hvordan jams, marshmallows og kalkun passer ypperlig sammen, særlig i forbindelse med Thanksgiving. Man kan finne jamsbrownie, jamspudding, most jams, stekt jams, jams med andre grønnsaker. Men som tidligere nevnt – her er det ikke snakk om trobriandernes jams, som er av grønnsaksfamilien Dioscoreaceae, men søtpoteten (Ipomoea batatas fra Convolvulaceae – eller vindelfamilien). Å finne oppskrifter som hadde den «riktige» jamsen som hovedingrediens var vanskelig, så jeg kom fram til at det beste måtte være å bruke oppskrifter originalt ment til søtpotet, potet og andre rotfrukter, men å bytte ut enkelte disse med jamsen. Oppskriftene som følger under er funnet flere steder, og enkelte av dem er litt endrede på for å best mulig passe jamsen.

Viktig å vite om tilberedelsen av jams

– Jamssaften kan skape en allergisk reaksjon i form av rød og kløende hud, så vær oppmerksom på dette når du skreller frukten. Bruk eventuelt hansker eller noe på hendene. Vask hendene etter å ha skrelt jamsen. Om du får kløe, er ikke dette farlig, og det gir seg etter en liten stund – men vask hendene i kaldt vann.

– Jamsen er stor – min var ca. 40 cm lang og veide godt over 2 kg.

– Jamsen bør kokes før du tilbereder den videre. Kok den som du koker poteter, bare oppdelt i mindre biter (grunnet størrelsen) og uten skall. Kok jamsbitene i saltet vann i ca. 20 minutter. Den skrelles før den skylles og kokes i vann. Med skall blir den litt slimete og dermed vanskelig å ha med å gjøre.

– Å skrelle jams er som å skrelle kålrot – ikke lett. Bruk derfor en god, stor og skarp kniv og skjær av store deler av skallet. Et tips er å dele jamsen i to, kanskje tre (avhengig av størrelse på frukten, og med kniv selvsagt) og skrelle skallet av med en ostehøvel.

Hvor kan jeg finne jams?

– Her i Oslo er det ganske greit å finne jams. Jeg fant mine på Helsfyr Vitamintorg, men en rekke andre importbutikker og grønnsaksforhandlere selger jams.

– På Vitamintorget kostet jams 19, – kr pr kg. Vær dermed obs på at én jams vil koste fra rundt 40 kr og oppover. De minste er på 2 kg.

Vær særlig oppmerksom på at mange selger søtpotet, cassava og også taro under navnet jams. Derfor er det greit å ha for seg hvordan jamsen ser ut. Den er stor, tung og brun. Den er matt, og kan se litt støvete ut. Gjerne er den også litt klumpete, og jamskjøttet skal være hvitgult.

Hvordan smaker jams?

– Konsistensen av jams kan minne litt om en blanding av potet og vannkastanje. Rotfruktaktig, i alle fall. Min venninne Monica beskrev jamsen slik: “Det smaker som potet, bare bedre!”


Så, la oss se på noen oppskrifter!


“Candied yams”

Dette er en typisk amerikansk thanksgivingsoppskrift. Originalt er søtpotet hovedingrediensen, men jams funker like bra. Om du vil kan du evt. bruke halvparten jams, halvparten søtpotet.

Du trenger til en dessert eller tilbehør for 4 pers:

ca. 400 gram jams, kokt og delt opp i mellomstore terninger.

ca. 0,5 dl brunt sukker.

1 ss mel

1 ts kanel

1 ts salt

1 ts muskat (kan sløyfes)

1 ts appelsinskall (kan sløyfes)

1 ss margarin

1, 25 dl appelsinjuice  (kan sløyfes)

marshmallows!

1. Kok jamsbiter i 20 minutter til de er møre. Forvarm ovnen.

2. Bland brunt sukker, mel og krydder godt. Legg jamsbitene på et ildfast fat, eller i en ildfast form – eller hva som enn tåler å stå i ovnen.

3. Sprinkle blandingen over jamsen. Klatt så margarinen over. Ha evt. over appelsinjuice, om du ønsker dette. Bak dette i ovnen i ved 250 grader i ca. 20 minutter, til du ser jamsen og blandingen er blitt gylden.

4. Ta så ut fatet og dekk toppen raust med marshmallows. Du kan bruke mini-marshmallows eller store – det er nok lettere med de små, derfor kan det være en idé å kutte marshmellowsen i mindre biter.

5. Sett fatet tilbake inn i ovnen, og sett det evt. på varmluft. Brent marshmallows er ikke det beste, og det tar ikke lange tiden før dette skjer –  så følg nøye med under denne prosessen. Når marshmallowsen er begynt å bli lett gylden, tar du fatet kjapt ut. .

6. Ta-da! Server straks!


Jamsbrownie

Hvem er det som ikke liker brownies? Jeg er i alle fall veldig glad i denne typen kaker. Så hva med å prøve en ny variant av den amerikanske kaken?

Ingredienser (for langpanne, ca. 24 stykker):

Til kakedeigen:

225 g smør

220 g brunt sukker

200 g hvitt sukker

4 egg

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

1/2 ts salt

300 g kokt, skrelt og revet jams, evt søtpotet, gjerne begge deler

Glasur:

125 gram grovere sukker, perlesukker

30 g smør

0, 3 dl melk

1. Forvarm ovnen ved ca. 200 grader. Smør kakeformen.

2. Ha smør, brunt sukker og hvitt sukker i en stor bolle. Bland det hele i en kjøkkenmaskin, eller lignende, eller bruk en visp om du vil være miljøvennlig og få trent armene, til du har en glatt, fin blanding. Tilsett eggene, ett av gangen. Bland alt det tørre sammen (i en annen bolle) og vend dette inn i blandingen. Til slutt har du i den skrelte jamsen.

3. Ha blandingen i kakeformen din, og stek det i 30 minutter i ovnen. Sjekk jevnlig med en tannpirker, spisepinne eller lignende, og når det ikke sitter mer deig på pinnen er kaken ferdig.

4. Bland alle ingrediensene til glasuren, rør om du blandingen er glatt og fin. Hell dette over kaken, når den enda er varm. Da vil kaken absorbere noe av glasuren, og bli fin og saftig. Server varm!

Stekt jams

En veldig enkel og grei oppskrift, fin om du har jamsrester etter de andre oppskriftene!

Du trenger:

kokte jamsterninger

olje eller smør til steking

salt, pepper

krydder etter preferanse.

1. Ta frem stekepannen. Varm opp pannen, tilsett smør eller olje. Når dette er blitt varmt, skrur du ned temperaturen til ca. middels og tilsetter jamsen.

2. Tilsett krydder og snu rundt på jamsen til den er blitt fin og gylden – klar til å spises! (Altså: samme prosess som å steke poteter i panne).

Om du ønsker kan du gjøre dette til en pytt-i-panne-greier, og tilsette andre grønnsaker, evt. kjøttrester. Bare fantasien setter grenser her!

Dette var et lite knippe oppskrifter. Er du interessert i flere, så nøl ikke med å søke etter oppskrifter egnet for jams, det være seg søtpotet eller ikke. Det finnes mange! Hvorfor ikke prøve seg på en jamsstappe? Da er det bare å følge en hvilken som helst potetstappeoppskrift, men å bruke jams istedet. Eller hvorfor ikke prøve jams i supper? Lapskauser? La deg inspirere av andre rotfruktoppskrifter! Jamsen har en enkel og ren smak, – lik poteten – og passer til mye. Eller hvorfor ikke spise den kokt med litt salt, pepper og smør? Det smaker like godt det også.

Kilder:

http://allrecipes.com/Recipe/Golden-Yam-Brownies/Detail.aspx

http://allrecipes.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Yam_%28vegetable%29

Cultural Anthropology: A Contemporary Perspective av Roger M. Keesing og Andrew Strathern (Third edition, 1998)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: