Sosialantropologene ved UiO sitt tidsskrift.

Et sted i verden: Chile


Navn: Maria Nathalie Oberti Tyldum

bildemeg.jpg
Hvor er du på feltarbeid og hva er ditt prosjekt? Feltarbeidet mitt finner sted i storbyen Santiago i Chile. Egentlig skulle jeg se på adopsjon mellom Norge og Chile, men på grunn av få adopsjoner i den perioden jeg er her, ser jeg nå på foreldreskap i henhold til økonomiske og sosiale forskjeller.

bilde2.jpg

Hvordan ble du interessert i feltet? Første semestret på bacheloren syntes jeg slektskap var fryktelig kjedelig, men med tiden har jeg lært at det kan være en utrolig god veileder til å forstå mennesker og samfunn. Dessuten er barndom og foreldreskap viktig globalt, men er lokalt konstruert. Jeg har alltid hatt en interesse for Chile og Santiago ettersom faren min ble født og oppvokst her, så det var et naturlig sted for meg å gjøre feltarbeid.

Hvordan forberedte du deg praktisk til feltarbeidet?
Før feltet forsøkte jeg å forberede meg så godt som mulig. Jeg sendte eposter og var på flere møter med ulike folk. Likevel viste dette seg å være til liten nytte. Feltarbeid er dynamisk, og ingenting av det jeg ’fikk på plass’ i Norge er på plass nå.

bilde4

Hva har vært det mest minneverdige øyeblikket? Ved en hver anledning vil chilenerne dra deg med opp på en fjelltopp eller vestover for å vise deg den fantastisk kysten deres. Jeg har fått pusten tatt fra meg ved flere anledninger og sett flere solnedganger enn jeg kan telle. Mitt mest minneverdige øyeblikk var derimot når jeg virkelig fikk oppleve naturen. En kveld satt jeg hjemme og ble plutselig veldig svimmel og kvalm. Det tok noen sekunder før forsto hva som skjedde, men så skrek jeg ut til en litt forvirra kjæreste på Skype: ”Jordskjelv!”, før jeg dro med meg macen rundt om i leiligheten for å vise han at ting flyttet rundt på seg. Det var virkelig et slags overgangsrituale, og endelig kan også jeg delta i småpraten rundt ’leirbålet’.

bilde5.jpg

Har du noen gode tips til fremtidige masterstudenter? Access is key! Uten tilgang skjer det svært lite. Man skal ikke tvile for mye på sitt eget prosjekt, men det er ingenting galt i å være realistisk. Still deg selv spørsmålet: Trenger jeg en plan-b? (det gjorde definitivt jeg!).

 

 

 

Bonusspørsmål. Hvilken sang har hyppig frekvens i feltet? Liker du den? (legg helst ved youtube link) Dette er en låt som en av mine informanter viste meg. Hun tilhører interessant nok høyrevingen, men låta er skrevet og sunget av Silvio Rodriquez, en cubansk kommunist. Jeg absolutt elsker den, og spesielt teksten. Jeg så meg nødt til å legge ved en link til oversettelsen.

Oversettelse: http://www.tobefluent.com/2014/01/03/ojala-by-silvio-rodriguez-lyrics-in-spanish-and-in-english/

 

 

,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: