Sosialantropologene ved UiO sitt tidsskrift.

Et sted i verden: Norge


Navn: Solfrid Ingriddatter Nordrum

12528571_586748698150904_900741339_o.jpg
Fotograf: Anne Sophie Nordrum


Hvor er du på feltarbeid og hva er ditt prosjekt?

Jeg studerer hvordan folk forholder seg til miljø og klimaendringer i Landbruksdirektoratet. Landbruket er under økende press, både for å produsere mer mat, og for å ta flere miljøhensyn. En knute det jobbes med blant annet i direktoratet. Jeg ønsker å se hva disse globale problemstillingene gjør med deres arbeidshverdag, og hvordan de finner sine måter å takle dem på.

12822718_586022168223557_655300706_o
På direktoratet har man motiverende kopper

Hvordan ble du interessert i feltet?

Som praktikant på en norsk ambassade ble det klart for meg at byråkrati og politikk har sine særegne kulturer, vel verdt antropologisk oppmerksomhet. Og klima er spennende blant annet fordi det innebærer hensyn til noe som ikke er menneske. I tillegg har jeg et ønske om å «studere oppover» av idealistiske grunner, og et ønske om å se det eksotiske i det kjente i håp om at verden skal bli mer interessant.

Hvordan forberedte du deg praktisk til feltarbeidet?

Feltet er ganske praktisk i den forstand at det ikke innebærer så mange praktiske ulemper. Passer på å ha strøm på pc-en.

Hva har vært det mest minneverdige øyeblikket?

Det må være fra en av de første dagene i kantina. Jeg satt og spiste da det kom en voksen dame bort, en medarbeider fra direktoratet jeg ikke hadde hilst på ennå. Hun var helt alvorlig i det hun satt kantine-brettet sitt ned på bordet, satte seg på stolen, så på meg og sa «jeg vet hvem du er. Jeg vet hva du driver med».

12767882_586022554890185_157838394_o
Etter at Landbruksdirektoratet satt i gang et “hemmelig venn” tiltak, dukket denne planten opp på kontoret til Solfrid.

Har du noen gode tips til fremtidige masterstudenter?

Kunne sikkert kommet med noen dårlige. Tror jeg skal styre meg.

Bonusspørsmål. Hvilken sang har hyppig frekvens i feltet? Liker du den? 
Der er det ingen tvil. Jeg har fått et kontor med utsikt mot nasjonalteateret. Det er veldig flott og jeg ser mye rart, alt fra buddhistiske munker til stridsvogner med snabelgevær. Men sånn musikalsk er det ikke så stor variasjon. De fleste av dere har sikkert sett saksofonisten i videoen nedenfor. Han er en arbeidsom kar! I sol, snø og regn spiller han… samme sang. Først syntes jeg det var ganske koselig, så ble jeg irritert av å høre den samme sangen hele dagen, men nå er det blitt en del av klangen i øregangen.

 

,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: